“LOwCO2 – Tankerne bag mine brugsværker”

Aarhus C

2022 - nu

LOwCO2 – Tankerne bag mine brugsværker

Mine brugsværker er mere end form og funktion, de rummer spor fra fortiden, tager stilling til nutidens klimaproblematik og vil følge os langt ind i fremtiden, hvis vi passer på dem.

Jeg præger mine brugsværker med hverdagsobjekter, uddrag fra min ungdoms poesibog eller musiktekster fra 90ernes Danmark. Det trækker minder frem på en subtil og nærværende måde. Prægningerne i mine brugsværker levner plads til inspiration og ro for både øje og hånd, da overfladestrukturen både visuelt og taktilt træder frem og bliver deltager i mødet med hverdagens mad og mennesker. 

Jeg arbejder primært i rødler og har udviklet en produktionsmetode som er lidt mere skånsom for miljøet. Jeg har valgt at markere mine værker med: “LOwCO2” netop for at gøre det tydeligt, at min keramik er fremstillet med lidt mere omtanke.

‘LOwCO2’ mærket er din garanti for, at værket er rå-glaseret og kun brændt 1 gang. Flere af brugsværkerne er desuden fremstillet af “genbrugsler” (overskudsler eller ler-rester fra andres produktion som jeg tørrer, knuser og slemmer op igen). Jeg benytter kun få og fødevaregodkendte glasurer, hvis jeg da ikke lader leret stå råt. 

‘LOwCO2’ mærket keramik fra min hånd er mere varm, åben og blød i sin fremtoning og når du putter mine brugsværker i opvaskemaskinen, vil de derfor efterfølgende virke lidt fugtige, men det er ok.  

Teknisk set er de fleste af mine brugsværker fremstillet ved at kombinere “kaste” og “drejeteknik”. Jeg præger to-tre cm tykke ler-skiver og kaster dem til de er tynde og kan foldes og samles til f.eks. skål-kanter og låg. Når jeg “kaster” med leret kommer overfladestrukturen til at fremstå dejlig uforudsigelige i mønstret. Glasuren er udviklet til at “trække kant” dvs. at den fremhæver emnernes individuelle strukturer. Ikke to af mine brugsværker er ens, men de er i familie.  

Jeg fremstiller få emner ad gangen og gerne på bestilling. 

En skål (uanset størrelse) er til eksempel i hånden ca. 22 gange fra den er ler-klump til den er klar til salg. Det tager ca. syv dage at producere en skål men da jeg altid fylder ovnen helt før jeg brænder, skal du måske vente lidt længere, hvis du bestiller/ønsker et særligt design.


Procesbeskrivelse - skål:

leret ældes

leret skæres i 2-3 cm tykkelse

leret præges 

leret kastes

egnede områder af den kastede plade udvælges til skålens kant. 

Skålkanten samles til en ring, tildækkes og hviler natten over. 

Jeg ælter, ruller og udskærer en bund til skålen. 

Bunden sætter på skålens kant-ring.

Der drejes en fodring på bunden. 

Skålen tørrer tildækket til dagen efter. 

Bund og fodring afdrejes og finpudses indvendigt. 

Der stemples med signatur og LOwCO2.

Skålen tørrer lidt 

Bund og fodring poleres

Skålen tørrer lidt

Skålen rå-glaseres udvendigt.

Skålen tørre tildækket til dagen efter.  

Skålen rå-glaseres indvendigt. 

Skålen finpudses og stilles til tørring.

Når emnet er helt tørt brændes det i el-ovn til 1150*

Efterfølgende vandslibes bunden og emnet pakkes/mærkes til salg. 

 

Når emnerne kun bliver brændt én gang, kan alt ler (glaseret eller ej) genanvendes så længe det ikke er brændt. Dvs: hvis der går noget i stykker i tilblivelsesprocessen, er det kun min tid, som går tabt. Produktionsmetoden betyder, at jeg har kunne spare op til 40% på mit elforbrug.

Forrige
Forrige

Børnehuset Kloden

Næste
Næste

GenJord - Arbejdsgruppen ”Firefly”